ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kruche ciasto z dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe ciasto kruche do wykorzystania dżemów, które są rzadkie, po dodaniu kisielu dżem gęstnieje i jest pyszny w cieście kruchym.

Kruche ciasto z dżemem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kruche ciasto z dżemem

 

  • palma 250 gram,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • aromat rumowy 2 krople,
  • jajko 1 sztuka "L",
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • mąka tortowa 1 szklanka,
  • mąka krupczatka 2 szklanki,
  • dżem 500 gram,
  • kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z dżemem
Zimny tłuszcz, mąkę pszenną z krupczatką, cukier, jajko, proszek do pieczenia, aromat rumowy posiekać siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Zawinąć w folię i do zamrażalnika na 40 minut. Po wyjęciu 3/4 ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokąt. Papier z ciastem włożyć do formy 25x25 cm, nakłuć widelcem po całości i podpiec 20 minut w 190C, grzanie góra/dół.

Z reszty ciasta zrobić paski do ułożenia na dżemie.

Dżem kupny (mój domowy wieloowocowy rzadki) można rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wymieszać z kisielem, wylać na podpieczone ciasto, ułożyć paski po skosie i piec dalej 40 minut w 180C, grzanie góra/dół.

W formie ciasto dobrze wystudzić, aby dżem stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto kruche z dżemem
Można rozwałkować na stolnicy, ale na papierze jest też dobrze.
Ciasto kruche z dżemem
Rzadki dżem po wymioeszaniu z kisielem stężeje po upieczeniu.
Ciasto kruche z dżemem
Po podpieczeniu szybko dodać dżem i paski ułożyć.
Ciasto kruche z dżemem
Ciasto kruche z dżemem
Ciasto kruche z dżemem