migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zerwałam piekny rababrbar więc musiało powstac ciasto. Robiłam juz wiele rózniastych więc skósiłam sie na coś nowego czego jeszcze nie próbowałam. Padło na kruche z rabarbarem i bezą.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej, ja dałam tortową
  • 4 żółtka
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa z rabarbarem

  • 500 g rababrbaru
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego ( słoik o pojemności 370 ml )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

beza

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić dno blaszki (30x25). Ciasto ponakłuwać widelcem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 1 godzinę.

W międzyczasie przygotować rabarbar. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałeczki o długości ok 1 cm. Do pokrojonego rababrbaru dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać aby rabarbar pokrył się mąką. Nastepnie dodać dżem i całość ponownie wymieszać.

Po schłodzeniu blaszkę z ciastem wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15-20 minut aż ciasto lekko się zarumieni, funkcja góra-dół. W trakcie pieczenia ciasta przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubjać i porcjami dodawać cukier, ubjać do momentu aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą.

Na gorący podpieczony spód wyłozyć masę z rabarbarem, ładnie wyrównać. Na wierzch wyłożyć ubite białka i równiez ładnie wyrównać. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut na 180 C, funkcja góra-dół. Potem zmniejszyć temperaturę na 70 C i zmniejszyć funkcje na termoobieg i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku.
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto.
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Gotowym ciastem wylepić dno blaszki (30x25). Ciasto ponakłuwać widelcem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 1 godzinę.
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałeczki o długości ok 1 cm. Do pokrojonego rababrbaru dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać aby rabarbar pokrył się mąką. Nastepnie dodać dżem i całość ponownie wymieszać.
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
.W trakcie pieczenia ciasta przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubjać i porcjami dodawać cukier, ubjać do momentu aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą.