SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z rabarbarem

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym. Orzeźwiający smak rabarbaru i słodycz kruchego ciasta idealnie się dopełniają i tworzą niebiańsko pyszne połączenie.

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 150g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem

Nadzienie

Kruche ciasto z rabarbarem

Rabarbar obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 6 łyżkami cukru i odstawiamy na kilka godzin do odsączenia.

Przygotowanie ciasta

Kruche ciasto z rabarbarem

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy, dodajemy do mąki, dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na pół. Ja podzieliłam na jedną większą część i jedną trochę mniejszą. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie i bokach rozkładamy ciasto (większą odłożoną do lodówki część) i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut.

Nałożenie dżemu

Kruche ciasto z rabarbarem

Wyjmujemy z piekarnika. Opcjonalnie posypujemy bułką tartą, by wchłonęła nadmiar wilgoci. Spód smarujemy dżemem, posypujemy bułką tartą.

Nałożenie rabarbaru

Kruche ciasto z rabarbarem

Nakładamy odsączony rabarbar, posypujemy bułką tartą i na to ścieramy pozostałą część ciasta. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 min.


Tagi:

tarta