Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z rabarbaremNadzienie
Rabarbar obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 6 łyżkami cukru i odstawiamy na kilka godzin do odsączenia.
Przygotowanie ciasta
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy, dodajemy do mąki, dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na pół. Ja podzieliłam na jedną większą część i jedną trochę mniejszą. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie i bokach rozkładamy ciasto (większą odłożoną do lodówki część) i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15-20 minut.
Nałożenie dżemu
Wyjmujemy z piekarnika. Opcjonalnie posypujemy bułką tartą, by wchłonęła nadmiar wilgoci. Spód smarujemy dżemem, posypujemy bułką tartą.
Nałożenie rabarbaru
Nakładamy odsączony rabarbar, posypujemy bułką tartą i na to ścieramy pozostałą część ciasta. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 min.