karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Pieczarki z marchewką na ciepło z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Smaczny i łatwy do przygotowania zamiennik warzywny. Nadaje się do ryb, mięs czy składników skrobiowych.

Pieczarki z marchewką na ciepło z mascarpone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczarki z marchewką na ciepło z mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki z marchewką na ciepło z mascarpone
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na plasterki, opcjonalnie ponownie opłukać.

Na patelni roztopić masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i przykryć. W międzyczasie obrać marchewki i również pokroić na plasterki i wsypać do duszących się pieczarek. Wymieszać, ponownie posolić. Podgrzewać przez ok. 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone, rozmieszać go, żeby łatwiej się roztapiał. Wsypać curry, paprykę, lubczyk, kolendrę, gałkę, sól i pieprz i jeszcze kilka minut dusić już bez przykrycia.

Gdy marchewki będą prawie miękkie, do mleka dodać mąkę, dokładnie ją rozmieszać i dodać do pieczarek z marchewką. Całość powinna trochę zgęstnieć. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze mleka. Doprawić jeszcze w razie potrzeby.

Podawać zamiast sosu do ryb lub mięs bądź jako zamiennik surówki.
Pieczarki z marchewką na ciepło z mascarpone
Wszystkie pieczarki pokroić na plasterki
Pieczarki z marchewką na ciepło z mascarpone
Wszystkie składniki warto przyrządzać na szerokiej i głębokiej patelni