Sposób przygotowania:
Pieczarki z marchewką na ciepło z mascarpone
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na plasterki, opcjonalnie ponownie opłukać.
Na patelni roztopić masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i przykryć. W międzyczasie obrać marchewki i również pokroić na plasterki i wsypać do duszących się pieczarek. Wymieszać, ponownie posolić. Podgrzewać przez ok. 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone, rozmieszać go, żeby łatwiej się roztapiał. Wsypać curry, paprykę, lubczyk, kolendrę, gałkę, sól i pieprz i jeszcze kilka minut dusić już bez przykrycia.
Gdy marchewki będą prawie miękkie, do mleka dodać mąkę, dokładnie ją rozmieszać i dodać do pieczarek z marchewką. Całość powinna trochę zgęstnieć. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze mleka. Doprawić jeszcze w razie potrzeby.
Podawać zamiast sosu do ryb lub mięs bądź jako zamiennik surówki.
Na patelni roztopić masło klarowane, dodać pieczarki, posolić i przykryć. W międzyczasie obrać marchewki i również pokroić na plasterki i wsypać do duszących się pieczarek. Wymieszać, ponownie posolić. Podgrzewać przez ok. 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone, rozmieszać go, żeby łatwiej się roztapiał. Wsypać curry, paprykę, lubczyk, kolendrę, gałkę, sól i pieprz i jeszcze kilka minut dusić już bez przykrycia.
Gdy marchewki będą prawie miękkie, do mleka dodać mąkę, dokładnie ją rozmieszać i dodać do pieczarek z marchewką. Całość powinna trochę zgęstnieć. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze mleka. Doprawić jeszcze w razie potrzeby.
Podawać zamiast sosu do ryb lub mięs bądź jako zamiennik surówki.