Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

Kruche ciasto z dżemem i kokosową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Kruchy spód, warstwa dżemu z czarnej porzeczki , kokosowa pianka i kruszonka... Polecam!

Kruche ciasto z dżemem i kokosową pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasto z dżemem i kokosową pianką

Ciasto - forma o wymiarach około 22 x 26 cm:

  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale każda się nada)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250g masła/margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Pianka kokosowa:

  • 300g śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 białka

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 270g)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z dżemem i kokosową pianką

Ciasto:

Kruche ciasto z dżemem i kokosową pianką
Spód powinien być tylko podpieczony i delikatnie zarumieniony.

Składniki na ciasto należy przełożyć do miski i szybko zagnieść.

Całość podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3, a następnie schłodzić w lodówce (oba kawałki).

Po tym czasie większą częścią ciasta wylepić spód blaszki - uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Podpiec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Pianka kokosowa:

Kruche ciasto z dżemem i kokosową pianką
Pianka kokosowa powinna być delikatna i puszysta.

Białka należy ubić na sztywną pianę i partiami połączyć z cukrem oraz wiórkami kokosowymi.

Na końcu powoli dodać śmietanę i ostrożnie wymieszać.

Całość:

Kruche ciasto z dżemem i kokosową pianką
Dżem i pianka kokosowa powinny być rozłożone równomiernie.

Podpieczony spód ciasta posmarować dżemem, na który należy wyłożyć krem kokosowy.

Na wierzch zetrzeć (na dużych oczkach tarki) pozostałe schłodzone ciasto.

Pieczenie:

Kruche ciasto z dżemem i kokosową pianką
Spód powinien być rumiany.

Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.