Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto kruche z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasto na kruchym spodzie z masą budyniową i krówkową

Ciasto kruche z masą budyniową

Składniki:

Ciasto kruche z masą budyniową

 

  • 2 szklanki mąki
  • jajo
  • 3//4 szklanki szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki olej
  • 1 kostka margaryny
  • MASA BUDYNIOWA
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • kostka margaryny
  • DODATKOWO :
  • puszka masy krówkowej
  • kwaśny dżem - słoiczek
  • posypka migdałowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z masą budyniową
Mąke wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w kawałki jedną margarynę i siekamy nożem wraz z mąką. Dodajemy jajo, mleko, olej, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia i ponownie wszystkie składniki ze sobą siekamy po czym zaczynamy zagniatać ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na pół. Pieczemy 2 placki. Rozwałkowujemy i wkładamy do takich samych dwóch blaszek wyłożonych papierem do ppieczenia. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.MASA BUDYNIOWA: W połowie szklanki mleka rozrabiamy budynie, dokładnie aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy i mieszamy energicznie. Następnie do gorącego jeszcze budyniu dodajemy po łyżce margaryny cały czas ucierając. Odstawiamy do przestygnięcia.Ma pierwszy kruchy placek wykładamy kwaśny dżem i smarujemy po całym placku. Na to wykładamy naszą masę budyniową i przykrywamy drugim kruchym plackiem. Na drugi placek wykładamy gotową masę któwkową i posypujemy posypką migdałową. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki