Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ponieważ jeszcze udało mi się kupić świeże truskawki musiałam upiec z ciasto z nimi w roli głównej. Smacznego.

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami

Ciasto:

  • 7-8 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki kakao

Masa budyniowa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami
Miękkie masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko a na końcu kakao. Formę (24x40) wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do suchego patyczka (ok.15 minut). Ciasto wystudzić.

W szklance mleka rozmieszać budyń i mąkę, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń. Ugotować. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z budyniem.

Truskawki umyć, ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Wstawić w zimne miejsce, aby lekko stężały.

Masę budyniową wyłożyć na ciasto. Równomiernie rozłożyć owoce i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.