Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Biszkopt z masą budyniową i musem arbuzowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy w sklepie jest duży wybór i tani arbuz nie mogłam odmówić sobie przygotowania ciasta arbuzowego.

Biszkopt z masą budyniową i musem arbuzowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt z masą budyniową i musem arbuzowym

Biszkopt

masa budyniowa

  • 1 budyń śmietankowy
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki cukru

mus arbuzowy

  • 1 kg arbuza
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą budyniową i musem arbuzowym
Przygotować biszkopt. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.

Dodawać partiami cukier nie przerywając ubijania. Dodać zółtka i dalej ubijać.

Następnie dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy.

Piec w temperaturze 175 stipni około 30 minut.

Masa budyniowa. Z pół litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego wlać rozmieszany budyń. Zagotować. Odstawić do wystygnięcia.

Masło zmiksować i miksując dodawać partiami ostudzony budyń. 

Mus arbuzowy: Miąższ z arbuza po usunięciu pestek pokroić. Zblenderować, włozyć do garnka i zagotować. Wsypać galaretki i wymieszać. Ostudzić.

Biszkopt przekroić na pół. Na warstwę biszkoptu rozsmarować pól masy budyniowej, na to pół musu arbuzowego, następnie pozostała masę bydyniową. 

Przykryć drugim blatem biszkoptu i wyłożyć na wierz pozostały mus.
Biszkopt z masą budyniową i musem arbuzowym
Upieczony biszkopt do przełożenia masami.