WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Ciasto kruche z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kruche z morelami pokrojonymi na kawałki. Po upieczeniu posypane cukrem pudrem. Proste i smaczne.

Ciasto kruche z morelami

Składniki:

Ciasto kruche z morelami

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 1 kg moreli
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z morelami

ETAP 1:

Mąkę krupczatke i tortowa wsypać do miski. Dodać cukier kryształ i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Schłodzić w lodówce.

Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Morele umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Poukładać na cieście. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Ciasto piec około godziny w 180 stopniach.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.