Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort Ferrero Rocher

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co tu dużo mówić tort czekoladowy przekładany kremem ganasze i bita śmietaną to strzał w dziesiątkę na każdej ważnej uroczystości lub przyjęciu. U mnie w domu nikt mu się nie oparł. Zachwytom nie było końca.

Tort Ferrero Rocher

Składniki:

Tort Ferrero Rocher

na ciasto

na krem czekoladowy

na krem śmietankowy

  • 350 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

dekoracja

nasączenie

  • 50 ml likieru kawowego
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Tort Ferrero Rocher
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.

Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy.

Do masy dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Do masy dodajemy zmielone orzechy włoskie. Mieszamy ręcznie. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Chłodzę w lodówce przez 30 minut. 

Nasączenie: Mieszam ze sobą likier kawowy i wodę.

Dekoracja: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmuję dwie godziny wcześniej. Podgrzewam. Do ciepłej śmietany dodaje połamaną czekoladę. Mieszam. Studzę. 

Trzy blaty ciasta nasączam. Pierwszy blat ciasta przekładam 1/2 kremu czekoladowego. Przykrywam drugim blatem. Na drugim blacie rozsmarowuje krem śmietankowy. Przykrywam trzecim blatem. Na wierzchu smaruje pozostałym kremem czekoladowym. Polewam sosem czekoladowym. Boki ciasta i górę smaruję pozostałym kremem śmietankowym. Dekoruję pralinkami. Boki posypuje zmielonymi orzechami.Chłodzę w lodówce dwie godziny.

Tagi:

deser ciasto tort