Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodziutka marchewka w połączeniu z kwaśną szarą renetą stworzyła bazę do smacznego i zdrowego ciasta. Smaku dodają mu orzechy.

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami

Składniki:

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami

 

  • 200 g marchewki
  • 2 duże jabłka - u mnie szara reneta
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 opakowania przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50 g orzechów włoskich
  • garść wiórków kokosowych

Na polewę:

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami

ETAP 1:

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami
Jajka ubijamy na puszystą masę, łączymy z cukrem

Jajka ubijamy, aż będą puszyste. Dodajemy cukier, miksujemy. Cienkim strumieniem, ciągle miksując, wlewamy olej.

ETAP 2:

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami
Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną do piernika, mieszamy.

ETAP 3:

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami
Marchewki i jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach

Marchewki i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.

ETAP 4:

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy orzechy

Orzechy siekamy.

Łączymy ze sobą masę jajeczną, składniki sypkie oraz marchewkę z jabłkiem. Dodajemy orzechy. Mieszamy do połączenia się składników.

ETAP 5:

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechami
Ciasto przelewamy do tortownicy

Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy w 160 st. C przez 50-55 minut, do suchego patyczka.

ETAP 6:

Gdy ciasto będzie upieczone i ostudzone, przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy z cukrem i kakao. Wlewamy mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak otrzymaną polewę wylewamy równomiernie na ciasto. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.