Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowo - jabłkowe z orzechamiETAP 1:
Jajka ubijamy, aż będą puszyste. Dodajemy cukier, miksujemy. Cienkim strumieniem, ciągle miksując, wlewamy olej.
ETAP 2:
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną do piernika, mieszamy.
ETAP 3:
Marchewki i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
ETAP 4:
Orzechy siekamy.
Łączymy ze sobą masę jajeczną, składniki sypkie oraz marchewkę z jabłkiem. Dodajemy orzechy. Mieszamy do połączenia się składników.
ETAP 5:
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy w 160 st. C przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
ETAP 6:
Gdy ciasto będzie upieczone i ostudzone, przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy z cukrem i kakao. Wlewamy mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak otrzymaną polewę wylewamy równomiernie na ciasto. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.