Sposób przygotowania:
Ucierane z morelamiETAP 1
OWOCE:
Umyte i osuszone morele przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
ETAP 2
KRUSZONKA:
Do miski przekładamy mąkę, cukier oraz pokrojone na mniejsze części masło. Składniki rozcieramy z palcach do uzyskania kruszonki (grudek).
ETAP 3
CIASTO:
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Masło wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na puch. W dalszej kolejności dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym około 2 minuty.
ETAP 4
Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowane wcześniej sypkie składniki. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.
Na ciasto wykładamy owoce, skórką do dołu.
ETAP 5
Całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 175°C (do suchego patyczka). Upieczone studzimy i podajemy.
mocsłodkości