jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ucierane z morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli lubimy proste ciasta z owocami, to jest idealny przepis. Ciasto możemy przygotować tak z morelami, jak i z truskawkami, jagodami, śliwkami, malinami itd. Z każdym dodatkiem smakuje rewelacyjnie.

Ucierane z morelami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ucierane z morelami

CIASTO 36x 25 cm

DODATKOWO

KRUSZONKA:

  • 150 gram mąki,
  • 100 gram schłodzonego masła,
  • 50 gram cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ucierane z morelami

ETAP 1

Ucierane z morelami
Zaczynamy od przygotowania owoców

OWOCE:
Umyte i osuszone morele przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.

ETAP 2

Ucierane z morelami
W drugiej kolejności sporządzamy kruszonkę

KRUSZONKA:
Do miski przekładamy mąkę, cukier oraz pokrojone na mniejsze części masło. Składniki rozcieramy z palcach do uzyskania kruszonki (grudek).

ETAP 3

Ucierane z morelami
Stopniowo dodajemy do ciasta jajka

CIASTO:
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.

Masło wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na puch. W dalszej kolejności dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym około 2 minuty.

ETAP 4

Ucierane z morelami
owoce wykładamy na ciasto skórką do dołu

Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowane wcześniej sypkie składniki. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.

Na ciasto wykładamy owoce, skórką do dołu.

ETAP 5

Ucierane z morelami
Przed pieczeniem ciasto posypujemy kruszonką

Całość posypujemy kruszonką.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 175°C (do suchego patyczka). Upieczone studzimy i podajemy.


Tagi:

ciasto owoce