Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3214]

Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kruche ciasto z morelami i brzoskwiniami jest pyszne. Nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. Polecam.

Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami
Białko ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać. Połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, śmietaną, octem i pianą z białka. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.

Jedną część ciasta włożyć na pół godziny do zamrażalnika a 2 części do lodówki. Morele i brzoskwinie obrać ze skórki, wypestkować, pokroić na kawałki.

Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35/22 cm. Posypać bułką tartą, wyłożyć owoce, oprószyć cukrem waniliowym.

Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor około 35-40 minut.
Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami
Do mąki dodać starte na tarce zimne masło.
Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami
Posiekać, dodać żółtka i pozostałe składniki.
Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami
Szybko zagnieść ciasto, podzielić i schłodzić.
Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami
Rozwałkować, wyłożyć pokrojone owoce, oprószyć cukrem waniliowym.
Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami
Na owoce zetrzeć zamrożone ciasto.