Sposób przygotowania:
Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami
Białko ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać. Połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, śmietaną, octem i pianą z białka. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.
Jedną część ciasta włożyć na pół godziny do zamrażalnika a 2 części do lodówki. Morele i brzoskwinie obrać ze skórki, wypestkować, pokroić na kawałki.
Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35/22 cm. Posypać bułką tartą, wyłożyć owoce, oprószyć cukrem waniliowym.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor około 35-40 minut.
Jedną część ciasta włożyć na pół godziny do zamrażalnika a 2 części do lodówki. Morele i brzoskwinie obrać ze skórki, wypestkować, pokroić na kawałki.
Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35/22 cm. Posypać bułką tartą, wyłożyć owoce, oprószyć cukrem waniliowym.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor około 35-40 minut.