gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 853]

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto kruche ze słodką pianką i soczystą brzoskwinią. Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami

Ciasto;

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 żółtek.

Pianka;

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 Budynie toffi
  • ½ szklanki oleju

Dodatkowo;

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami
Ciasto.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i żółtka. Zagniatamy ciasto.

Dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.

Pianka;

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach aż cukier się rozpuści.

Wsypujemy proszek budyniowy i wlewamy pomału olej cały czas miksując na małych obrotach.

Brzoskwinie obieramy i kroimy w ósemki.

Blachę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy brzoskwinie.

Wlewamy piankę i posypujemy drugą częścią ciasta startej na tarce o dużych oczkach.

Pieczemy w 190 stopniach przez 40-45 minut. 

Smacznego ;)
Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i żółtka. Zagniatamy ciasto.
Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach aż cukier się rozpuści.

Tagi:

ciasto