aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sernik z brzoskwiniami- polecam ten serniczek bo ma fajny smak i uroku dodają mu brzoskwinie i pianka!

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • ¾ szkl cukru
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1 kg sera
  • 6 jaj
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Piana:
  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Ciasto: Z mąki, cukru, żółtek, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Większą część wykładamy do foremki o wymiarze 25/36 a pozostałe zamrażamy.

Ser: Ser mielimy. Margarynę ucieramy z żółtkami i obydwoma cukrami. Z białek ubijamy pianę. Do utartych żółtek dodajemy porcjami ser, a na końcu pianę. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, kroimy w kostkę i na końcu mieszamy z serem. Masę serową wykładamy na ciasto.

Piana: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, na końcu wsypujemy mąkę, mieszamy wykładamy na ser. Ciasto z zamrażarki ścieramy na pianę. Sernik pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. 

Tagi:

sernik ciasto