superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Sernik z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i delikatną pianką z pewnością będzie smakował wszystkim amatorom serników.

Sernik z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

Kruchy spód

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • kostka masła

Masa serowa

Piana z kruszonką

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Przez sitko przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Masło siekamy, dodajemy do mąki razem z żółtkami i zagniatamy ciasto kruche. 

Z kulki ciasta odkrawamy 1/4, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę i nakłuwamy widelcem. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 C i wstawiamy ciasto na około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do całkowitego wystudzenia.

Do misy miksera przekładamy twaróg. Mieszamy na małych obrotach dodając cukier, jajko, roztopione i przestudzone masło i mąkę ziemniaczaną.

Masę serową przelewamy na upieczone ciasto.

Białka jajek obijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. W trakcie ubijania dodajemy cukier.

Pianę wykładamy na ciasto. Na pianę ucieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy około 45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Sernik z brzoskwiniami

Tagi:

ciasto sernik