zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Ciasto kruche z jabłkiem i brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciacho z jabłkiem i brzoskwinią. Kruche z pianką i owocami, idealne do kawy czy herbaty. Polecam.

Ciasto kruche z jabłkiem i brzoskwinią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto kruche z jabłkiem i brzoskwinią

 

  • Ciasto :
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek

 

  • Pianka :
  • 5 białek
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 szk cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szk oleju

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jabłkiem i brzoskwinią
W robocie z nożami do siekania umieścić składniki na ciasto. Włączyć robot i siekać do momentu połączenia składników. Potem ciasto podzielić na 3/4 i 1/4 i schować oba ciasta zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki na godzinę.

Potem większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach do blaszki o wymiarach 29 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 15 minut a potem wystudzić.

Białka ubić z obydwoma cukrami dodając po jednej łyżce cukru. Potem dodać budynie w proszku, wymieszać i wlać olej ale powoli i mieszać aż się piana połączy z olejem i wyłożyć pianę na podpieczonym cieście. Na pianie rozłożyć pokrojoną na cząstki brzoskwinię i jabłko.

Zetrzeć na wierzch resztę ciasta.

Piec jeszcze przez 35 minut w 180 stopniach.

Upieczone i lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Ciacho podać z filiżanką kawy lub herbaty.
Kruche z jabłkiem i brzoskwinią
w blaszce zetrzeć ciasto czyli 3/4 ciasta.
Kruche z jabłkiem i brzoskwinią
ciasto piec 15 minut w 180 stopniach a potem wystudzić
Kruche z jabłkiem i brzoskwinią
potem wyłożyć pianę i pokrojone na kawałki owoce
Kruche z jabłkiem i brzoskwinią
zetrzec resztę ciasta na owocach i upiec ciasto
Kruche z jabłkiem i brzoskwinią
upieczone ciasto posypać cukrem pudrem