Sposób przygotowania:
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysto. Dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Drugą połowę mąki z proszkiem dajemy na stolnice na którą przekładamy ciasto z miski. Zarabiamy gładkie ciasto.
3/4 ciasta rozwałkowujemy na kształt blachy. Pozostałe wstawiamy do zamrażarki.
Na ciasto w blasze układamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie.
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier. Do białek ubitych z cukrem dodajemy kisiel i dokładnie całość mieszamy.
Gotową pianę wykładamy na brzoskwinie i dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni. Na górę ścieramy na grubych oczkach tarki odłożone do zamrażarki ciasto.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Kroimy dopiero jak ciasto całkowicie ostygnie w przeciwnym razie będzie się je źle kroiło i piana będzie wyglądał nieciekawie ( sprawdziłam).
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysto. Dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Drugą połowę mąki z proszkiem dajemy na stolnice na którą przekładamy ciasto z miski. Zarabiamy gładkie ciasto.
3/4 ciasta rozwałkowujemy na kształt blachy. Pozostałe wstawiamy do zamrażarki.
Na ciasto w blasze układamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie.
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier. Do białek ubitych z cukrem dodajemy kisiel i dokładnie całość mieszamy.
Gotową pianę wykładamy na brzoskwinie i dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni. Na górę ścieramy na grubych oczkach tarki odłożone do zamrażarki ciasto.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Kroimy dopiero jak ciasto całkowicie ostygnie w przeciwnym razie będzie się je źle kroiło i piana będzie wyglądał nieciekawie ( sprawdziłam).