misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 556]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne bardzo aromatyczne kruche ciasto kokosowe z doskonałymi słodkimi brzoskwiniami oraz pianką i kruszonką. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (19)

Składniki:

Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami

 

  • Ciasto

 

  • 250 g mąki pszennej typ 405
  • 250 g mąki kokosowej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 110 g cukru
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 650 g brzoskwiń

 

  • Pianka

 

  • 110 g cukru
  • 6 białek
  • 2 kisiele brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysto. Dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Drugą połowę mąki z proszkiem dajemy na stolnice na którą przekładamy ciasto z miski. Zarabiamy gładkie ciasto.

3/4 ciasta rozwałkowujemy na kształt blachy. Pozostałe wstawiamy do zamrażarki.

Na ciasto w blasze układamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie.

Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier. Do białek ubitych z cukrem dodajemy kisiel i dokładnie całość mieszamy.

Gotową pianę wykładamy na brzoskwinie i dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni. Na górę ścieramy na grubych oczkach tarki odłożone do zamrażarki ciasto.

Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kroimy dopiero jak ciasto całkowicie ostygnie w przeciwnym razie będzie się je źle kroiło i piana będzie wyglądał nieciekawie ( sprawdziłam).
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Do miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem oraz z solą
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Do utartego tłuszczu z cukrem dodajemy po jednym żółtku
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Miksujemy do połączenia składników
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Zarabiamy gładkie ciasto
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Ciastem wykładamy formę
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Na ciasto dajemy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Białka ubijamy na sztywno
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Do ubitych białek dodajemy kisiel
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Całość dokładnie mieszamy
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Pianę przekładamy na brzoskwinie
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Pianę rozprowadzamy na całą powierzchnię i wyrównujemy
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Na wierzch ścieramy ciasto na grubych oczkach tarki
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Idealny dodatek do kawy lub herbaty
Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami
Kruche ciasto z brzoskwiniami