Sposób przygotowania:
Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką
Masa Kubusiowa: Z dużej butelki soku- u mnie banan + marchewka odlać szklankę. Pozostały sok przełożyć do garnka, dodać pokrojone masło i cukier i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Pilnować aby sok nie zagotował się. Budynie wymieszać z pozostałym sokiem. Gdy już masło się rozpuści, wlać budynie i podgrzewać energicznie mieszając, tak , aby nie powstały grudki. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć. Wyłożyć na dno blaszki. W oryginalnym przepisie blaszka ma rozmiar 25x14x7cm, ja użyłam formy silikonowej kwadratowej 22 cm, dostało mi troszkę składników i ułożyłam je w szklaneczkach. Masę kubusiową wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Pozostawić do schłodzenia. W tym czasie żelatynę zalać wodą , zostawić do napęcznienia , następnie dopełnić 150 ml gorącej wody. Wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa śmietankowa: Śmietankę kremówkę 30 % ubić na sztywno,dodać pół szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i ponownie ubić. Na końcu dodać całkowicie ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na masę kubusiową, pozostawić do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotować galaretkę cytrynową. Rozpuścić ją w 350 ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Następnie wylać na zastygłą masę śmietanową. Wstawić do lodówki. Smacznego:)
zbysiowa
agabi22
Ja robiłam pierwszy raz, ale nie ostatni, córa zachwycona:)