Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto Kubuś

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienite ciasto Kubuś :)

Ciasto Kubuś Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Kubuś

 

  • 1 szk. mąki
  • 5 jaj
  • nie cała szk cukru
  • 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Warstwa pomarańczowa:
  • Jeden sok Kubuś lub Pysio ( dowolny smak)
  • galaretka pomarańczowa
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

 

 

  • Biała warstwa:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 śmietanki 30 % (po 330ml)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kubuś
Najpierw zajmijmy się biszkoptem:) Rozdzielamy jaja, żółtka od białek. Żółtka przykrywamy ściereczką by nie wyschły a białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajemy po 1 żółtku i miksujemy aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Teraz przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką w jedną stronę. ( jak chcemy jakiś kolorowy biszkopta dodajemy budyń o dowolnym (smaku) kolorze)Teraz zróbmy warstwę pomarańczową: Gotujemy budyń z przepisu na opakowaniu, z tym że zamiast mleka u nas będzie sok. Dwa budynie mieszamy w szklance soku , dokładnie by nie było zgrubień . Jak nasz sok zagotuje się to wlewam rozrobione budynie do niego , mieszając cały czas, aż do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku do budyniu i szybko mieszamy aby się rozpuściła. Ciepłą masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Warstwa biała Śmietankę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozrabiamy w niecałej szklance gorącej wody i odstawiamy aż się stężeje , a gdy zacznie się tężeć dodajemy ją do naszej ubitej śmietany .Dokładnie mieszamy. Nakładamy na zimną masę kubusiową naszą piankę a na piankę ścieramy czekoladę. Wstawiamy do lodówki ;) Smacznego
Ciasto Kubuś
wyłożona na biszkopt masa budyniowa , teraz na to pianka i starta czekolada
Ciasto Kubuś
możemy do tego ciasta stosować różne kolory soków :)
Ciasto Kubuś
Najlepsze jest jak postoi w lodówce ok dwóch dni ;)
Ciasto Kubuś
ciasto godne polecenia. Nie jest zbyt skomplikowane :)