mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto Kubuś od Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciacho z sokiem Kubusiem, dzieciaki go uwielbiają i pałaszują z wielkim apetytem ogromnie polecam......

Ciasto Kubuś od Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto Kubuś od Mariel

 

  • 4 szt, jajka
  • 200 gram mąki
  • 200 gram cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
  • masa1:
  • 1 litr soku Kubuś
  • 2 łyżki cukru
  • 125 gram margaryny
  • 3 budynie śmietankowe
  • pianka:
  • 1/2 litra śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • faza końcowa:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto Kubuś od Mariel
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brytfannę nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jajka umyć , oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Następnie dodać cukier , a później kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia , miksujemy na jednolitą gładką masę. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika .piec około 25 minut. Zostawić biszkopt do wystudzenia. masa: Odlać szklankę soku , pozostały zagotować z margaryną i cukrem.Do odlanego soku wsypać budynie i dokładnie wymieszać i zalać gotujący się sok.Gdy zgęstnieje przelać ciepły na biszkopt. Pozostawić do wystudzenia. galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno , dodać zimną galaretkę i wyłożyć równomiernie piankę na budyń. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody, i wylać tężejącą na ciasto. Udekorować truskawkami.
Ciasto Kubuś od Mariel
Biszkopt pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku
Ciasto Kubuś od Mariel
Ciepły budyń prosto z piecawylać na biszkopta
Ciasto Kubuś od Mariel
na budyń wylać przygotowaną piankę a na końcu galaretkę

Tagi:

jajko jajka