Sposób przygotowania:
Ciasto łabędzi puch bez tłuszczuBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokończyć ubijanie.
Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 20 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić wzdłuż na pół.
Masa:
Mleko podzielić na trzy porcje: jedną – 100 ml i dwie po 50 ml. Do porcji 100 ml włożyć bułkę i zostawić do namoczenia.
Gdy to nastąpi zmiksować blenderem, odłożyć na bok.
ETAP 3:
Pierwszą z porcji 50 ml połączyć z wodą i zagotować. Do drugiej porcji mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać. Gdy płyn w garnku się zagotuje, przelać zawartość miseczki, zmiksowaną bułkę oraz wiórki kokosowe.
Zagotować stale mieszając. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do zmiksowanego jogurtu z cukrem brzozowym.
Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i całość dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta:
5 g wiórków kokosowych uprażyć na suchej i czystej patelni, uważać aby nie przypalić. Zdjąć z patelni i wysypać na talerz do ostygnięcia.
Na paterze lub płaskim półmisku ułożyć pierwszy kawałek biszkoptu. Rozsmarować 1,5 łyżki dżemu. Następnie nałożyć i ostrożnie rozsmarować połowę kremu kokosowego. Ułożyć kolejny biszkopt, dać dżem i krem kokosowy.
Obficie posypać prażonym kokosem. Smacznego!