Sposób przygotowania:
Ciasto leśny mech
Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone.
Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać.
Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią.
Wierzch ciasta posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.
Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone.
Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać.
Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią.
Wierzch ciasta posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.