Sposób przygotowania:
Ciasto "Leśny mech"Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, a dno foremki wyłożyć papierem.
2. Jeżeli używamy szpiku mrożonego,należy go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli świeżego,należy go rozdrobnić blenderem na drobną papkę.
3. W dużej misce umieścić jajka. Dodać cukier i zmiksować aż do uzyskania kremowego koloru i podwojenia objętości masy.
4. Strużką wlewać olej, cały czas miksując.
5. Przesiać mąki i delikatnie wymieszać masę łyżkę. Polecam najpierw dodać 1,5 szklanki mąki by masa nie była zbyt gęsta.
6. Na koniec dodać szpinak oraz skórkę z cytryny i wszystko wymieszać do połączenia się składników.
7. Przelać masę do foremki i piec 40-60 minut aż do suchego patyczka.
8. Wyjąć i ostudzić.
Krem:
1. Schłodzoną kremówkę ubić razem z mascarpone a pod koniec dodać cukier. Do czasu przełożenia trzymać w lodówce.
Podanie:
1. Ciasto oddzielić od ścianek formy i podzielić na 1/4 oraz 3/4. Na większą część-spód, wyłożyć masę śmietanową.
2. Pozostawioną część pokruszyć na wierzch tortu, lekko ją przygnieść. Ozdobić granatem.
3. Wstawić do lodówki na 20-30 minut by masa lekko stężała.