Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto "Leśny mech"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto, koło którego nikt nie przejdzie obojętnie. Intensywnie zielone, smaczne i orzeźwiające. Szpinak w połączeniu z nadzieniem i granatem robi furorę i aż nie chce się wierzyć, że z tych zielonych małych listków da się wykombinować coś takiego!

Ciasto "Leśny mech" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto "Leśny mech"

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 granat

Sposób przygotowania:

Ciasto "Leśny mech"

Ciasto:

1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, a dno foremki wyłożyć papierem.
2. Jeżeli używamy szpiku mrożonego,należy go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli świeżego,należy go rozdrobnić blenderem na drobną papkę.
3. W dużej misce umieścić jajka. Dodać cukier i zmiksować aż do uzyskania kremowego koloru i podwojenia objętości masy.
4. Strużką wlewać olej, cały czas miksując.
5. Przesiać mąki i delikatnie wymieszać masę łyżkę. Polecam najpierw dodać 1,5 szklanki mąki by masa nie była zbyt gęsta.
6. Na koniec dodać szpinak oraz skórkę z cytryny i wszystko wymieszać do połączenia się składników.
7. Przelać masę do foremki i piec 40-60 minut aż do suchego patyczka.
8. Wyjąć i ostudzić.

Krem:

1. Schłodzoną kremówkę ubić razem z mascarpone a pod koniec dodać cukier. Do czasu przełożenia trzymać w lodówce.

Podanie:

1. Ciasto oddzielić od ścianek formy i podzielić na 1/4 oraz 3/4. Na większą część-spód, wyłożyć masę śmietanową.
2. Pozostawioną część pokruszyć na wierzch tortu, lekko ją przygnieść. Ozdobić granatem.
3. Wstawić do lodówki na 20-30 minut by masa lekko stężała.

Ciasto "Leśny mech"