czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto Lion bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto jest bardzo kaloryczne, ale naprawdę tak pyszne, że nie warto czasem zaprzątać sobie głowy kaloriami. Idealnie pasuje np. na uroczystość Pierwszej Komunii.

Ciasto Lion bez pieczenia

Składniki:

Ciasto Lion bez pieczenia

Spód:

  • 400g herbatników,
  • 400g masy krówkowej.

Masa serowa:

  • 750g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 duże batony "Lion".

Śmietanka:

  • 500ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 duże batony "Lion".

Sposób przygotowania:

Ciasto Lion bez pieczenia
1. Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić.

2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując, powoli dodawać do serka mascarpone ubitą śmietankę. Dodać posiekane batony, wymieszać szpatułką. Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.

3. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce.