Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto słodka pokusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto, które przygotujesz w 30 minut a co najważniejsze bez pieczenia. Dzięki idealnie dobranych składników łączy w sobie wiele smaków i wygląda bardzo efektownie. Wszystko to, za sprawą połączenia ciastek, masy budyniowej z orzeszkami. Moja rodzina

Ciasto słodka pokusa

Składniki:

Ciasto słodka pokusa

 

  • 4 szk. mleka
  • 160 g budyniu waniliowego
  • 5 łyżek miodu
  • 200 g masła
  • 400 g masy korówkowej
  • 650 g herbatników
  • 100 g orzeszków pokruszonych prażonych ziemnych

Sposób przygotowania:

Ciasto słodka pokusa

I

Ciasto Słodka Pokusa

1. Trzy szklanki mleka gotuję, w pozostałym mleku rozrabiam budynie. Następnie rozrobione budynie wlewam do gotującego mleka. Dodaję masło, miód, trzy łyżki masy korówkowej i gotuję mieszając łyżką. Masę po ugotowaniu studzę, chowam do lodówki na godzinę żeby zgęstniała.
2. Herbatniki układam na dnie formy.
3. Na ciastka wykładam 1/3 przygotowanej masy i ponownie herbatniki oraz znów warstwę masy, herbatniki, masa, herbatniki.

II

Ciasto Słodka Pokusa

4. Wierch ciasta smaruję pozostała masą korówkową i posypuję orzeszkami.
5. Ciasto chłodzę w lodówce około dwóch godzin.

III

6. Gotowe.
7. Smacznego.