Ciasto 3bit bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto dość kaloryczne, ale warto "od święta" je przygotować i pozwolić sobie na choćby kawałeczek, pyszne połączenie toffi, masy budyniowej i słodkiej śmietanki.

Ciasto 3bit bez pieczenia

Składniki:

Ciasto 3bit bez pieczenia

 

  • duże opakowanie herbatników
  • puszka masy krówkowej (kajmakowej)
  • 250g masła
  • 2 budynie śmietankowe (można dać i waniliowe)
  • 750 ml mleka
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • 400ml śmietany 30% tłuszczu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan - fixy
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto 3bit bez pieczenia
Średniej wielkości blaszkę wyłożyłam folią aluminiową. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyłożyłam na nie masę toffi (krówkową, kajmak), równomiernie rozsmarowałam i przykryłam kolejną warstwę herbatników. Odstawiłam blaszkę na bok.

Wtym czasie ugotowałam dwa budynie w 750ml mleka bez dodawania cukru (budynie gotowane zgodnie z tym co jest sugerowane na opakowaniu, z tym, że w mniejszej ilości mleka). Budynie odstawiłam do wystudzenia.

Wyjęłam masło z lodówki, żeby zmiękło. Jak budynie przestygły zmiksowałam je z miękkim masłem oraz z białym i waniliowym cukrem. Gotową budyniową masę wyłożyłam na herbatniki przełożone wczesniej toffi.

Na wierzch budyniowej warstwy ułożyłam herbatniki. Schłodzoną śmietanę ubiłam mikserem z dodatkiem cukru pudru i śmietan- fixów, aż zrobił się sztywny śmietanowy krem. Wyłożyłam krem na wierzch herbatników. Na wierzch śmietanowej warstwy starłam gorzką czekoladę.