iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto lodowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zaletą tego ciasta jest to że można do niego dodawać różne owoce zamiast truskawek, np winogrona lub agrest. Zawsze jest orzeźwiające i smaczne.

Ciasto lodowiec

Składniki:

Ciasto lodowiec

 

  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń mały,
  • 1 kostka masła,
  • olejek migdałowy,
  • 1,5 szklanka mleka,
  • 40 dag okrągłych biszkoptów,
  • 4 galaretki truskawkowe,
  • 20 dag truskawek,
  • łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Ciasto lodowiec
Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem. Zagotować mleko, dodać do już gotującego się utarte z budyniem żółtka, chwilę zagotować mieszając ciągle. Kostkę masła ucieramy, dodajemy ostudzoną masę budyniową, dzielimy powstałą masę na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, a pozostałe dwie w 2 szklankach wody i te odstawiamy do ostygnięcia. W 3 szklankach galaretki maczamy biszkopty układamy w tortownicy, wykładamy masę żółtą, następnie układamy maczane biszkopty, oraz masę kakaową. Układamy truskawki, i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki.

Tagi:

biszkopt