Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

ciasto 3w1

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez sernika i makowca, w tym cieście mam je oba za jednym razem

ciasto 3w1

Składniki:

ciasto 3w1

 

  • na kruche ciasto:

 

 

  • masa makowa:

 

  • 300 g maku,
  • 200 g cukru,
  • 2 jajka,
  • kilka kropli aromatu migdałowego.

 

  • masa serowa:

 

 

 

  • 1 kg jabłek,
  • 200 g cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 opakowanie galaretka agrestowa lub pomarańczowa.
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

ciasto 3w1
Z mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier, jajka,śmietanę (ile zabierze) i proszek do pieczenia, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na pół, Chłodzimy przez godzinę w lodowce, wałkujemy. Jeden placek pieczemy na złoto w temperaturze 180 stopni. Mak parzymy i trzykrotnie mielimy. Ja nie mam drobnego sitka do maszynki więc zrobiłam to blenderem Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mak i aromat, wylewamy na kruche ciasto. Mi warstwa makowa wyszła trochę nierówna :( Margarynę ubijamy z cukrem, jajkami i budyniem i stopniowo dodajemy ser i dokładnie mieszamy, ostrożnie wylewamy na masę makową. Pieczemy około godziny studzimy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki ścieramy na grubej tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy do nich starte jabłka, a na koniec galaretkę, wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy warstwą upieczonego kruchego ciasta, polewamy roztopioną czekoladą lub polewą