Sposób przygotowania:
Ciasto "Makowa Panienka"
Biszkopt makowy: Jajka ubijam na puch razem z cukrem. Dodaje olej. Miksuję. Dodaje mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kawałki. Dodaje do masy. Mieszam.
Nasączenie: Syrop brzoskwiniowy i wodę łączę. Blaty ciasta nasączam.
Blaty ciasta przekładam kremem. Na wierzchu smaruję też kremem. Na kremie układam herbatniki czekoladowe. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kawałki. Dodaje do masy. Mieszam.
Nasączenie: Syrop brzoskwiniowy i wodę łączę. Blaty ciasta nasączam.
Blaty ciasta przekładam kremem. Na wierzchu smaruję też kremem. Na kremie układam herbatniki czekoladowe. Chłodzę dwie godziny w lodówce.