Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Ciasto "Makowa Panienka"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja wersja "Makowej Panienki" jest bardzo prosta i szybka. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Moim zdaniem jest to wypiek, który zapewne posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia.

Ciasto "Makowa Panienka"

Składniki:

Ciasto "Makowa Panienka"

biszkopt makowy

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 50 g suchego maku
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 jajek

krem śmietanowy

  • 650 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

nasączenie

  • 50 ml wody
  • 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki

dodatkowo

  • 150 g brzoskwiń w puszce
  • 100 g herbatników czekoladowych

Sposób przygotowania:

Ciasto "Makowa Panienka"
Biszkopt makowy: Jajka ubijam na puch razem z cukrem. Dodaje olej. Miksuję. Dodaje mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy.

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijam. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kawałki. Dodaje do masy. Mieszam.

Nasączenie: Syrop brzoskwiniowy i wodę łączę. Blaty ciasta nasączam.

Blaty ciasta przekładam kremem. Na wierzchu smaruję też kremem. Na kremie układam herbatniki czekoladowe. Chłodzę dwie godziny w lodówce.