alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasto makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Standardowe ciasto makowe z aromatem waniliowym

Ciasto makowe

Składniki:

Ciasto makowe

 

  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 5 jajek
  • 50 ml wrzącej wody
  • 3 duże łyżki bułki tartej
  • 1 litr mleka 3,6%
  • 15 dag cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe
Wsypać mak do mleka i gotować 30 minut. Po odsączeniu zmielić dwukrotnie. Dodać proszek do pieczenia. Po czym wymieszać z wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem. Połączyć z masą makową. Z białek ubić pianę. Dodać. Wlać aromat. Masę dokładnie wymieszać. Wlać do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut.