Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto makowe z biszkoptami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto, która zachęca do spróbowania już samym wyglądem

Ciasto makowe z biszkoptami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto makowe z biszkoptami

 

  • 1/2 szkl białka,
  • 1/2 szkl mąka,
  • 2/3 szkl cukier puder,
  • 1/2 szk mak,
  • 1/2 szkl oliwa,
  • 1 łyżka kasza manna,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 paczka biszkopty okrągłe,
  • 20 dag masło,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 4 łyżki nutella,
  • 1/2 łyżeczki aromat rumowy,
  • do smaku sok z cytryny,
  • 1 szt polewa czekoladowa,
  • 1/4 szkl rum

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z biszkoptami
Białka ubić na sztywną pianę z 1/2 szkl cukru pudru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kaszą manną i makiem. Połączyć z białkami dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 35 minut w temp 170 stopni. Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, śmietaną i nutellą na puszystą masę. Przyprawić do smaku aromatem i sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę, posmarować połową masy, ułożyć biszkopty skropione rumem, wyłożyć resztę masy i przykryć drugą połową ciasta, oblać polewą czekoladową.
Ciasto makowe z biszkoptami
Etap 1
Ciasto makowe z biszkoptami
Etap 2