Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto makowe z budyniem i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto makowe z budyniem i galaretką jest smaczne i ładnie wygląda.

Ciasto makowe z budyniem i galaretką

Składniki:

Ciasto makowe z budyniem i galaretką

 

  • 4 jajka
  • 15 dag maku
  • 5 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do piecz.
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szkl mleka
  • 1 galaretka owocowa
  • 2 paczki delicji szampańskich

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z budyniem i galaretką
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odłożyć aby stężała. Mak sparzyć, odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce. Żółtka z cukrem i 2 łyżkami wody utrzeć do białości, dodać mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut w temp 190 stopni. Budyń ugotować według przepisu w 3 szkl mleka, wylać na upieczony makowy placek, wystudzić. Na zimny budyń ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.

Tagi:

jajko jajka mak