slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Domowa masa makowa z białego maku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam po przepis na domową masę makową z białego maku, bakalii i miodu. Masa wychodzi o wiele lepsza niż kupna a makowiec z nią smakuje wybornie. Polecam.

Domowa masa makowa z białego maku

Składniki:

Domowa masa makowa z białego maku

 

  • 250 g białego maku
  • 2,5 szkl wody
  • łyżka suszonej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli
  • 5 łyżek mielonych orzechów
  • 50 g stopionego masła
  • 3/4 szkl miodu
  • oraz: 4 białka jaj

Sposób przygotowania:

Domowa masa makowa z białego maku
Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy. 

Suszone morele kroimy na mniejsze części i dodajemy do maku, mieszamy. 

Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy razem. 

Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. 

Taką masę możemy wyłożyć na ciasto. 

Można również zrobić tak samo masę makową z niebieskim makiem.