Sposób przygotowania:
Domowa masa makowa z białego maku
Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy.
Suszone morele kroimy na mniejsze części i dodajemy do maku, mieszamy.
Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy razem.
Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.
Taką masę możemy wyłożyć na ciasto.
Można również zrobić tak samo masę makową z niebieskim makiem.
Suszone morele kroimy na mniejsze części i dodajemy do maku, mieszamy.
Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy razem.
Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.
Taką masę możemy wyłożyć na ciasto.
Można również zrobić tak samo masę makową z niebieskim makiem.
skuter5
mocsłodkości