Sposób przygotowania:
Masa makowa z mielonego maku
Mleko zagotować z masłem i cukrem, zalać odważoną ilość maku mielonego w garnku z grubym dnem. Mieszać cały czas postawić na małym ogniu do momentu aż mak wpije mleko.
Zdjąć z ognia i dołożyć miód w ilości według uznania, sparzone wcześniej we wrzątku i osączone rodzynki. Wlać olejek migdałowy i na końcu ubitą pianę z białek.
Lekko wymieszać i nakładać rozłożone, rozwałkowane ciasto.
Zwijać strucle makowe. Jest to baza do ciast zwijanych.
Zdjąć z ognia i dołożyć miód w ilości według uznania, sparzone wcześniej we wrzątku i osączone rodzynki. Wlać olejek migdałowy i na końcu ubitą pianę z białek.
Lekko wymieszać i nakładać rozłożone, rozwałkowane ciasto.
Zwijać strucle makowe. Jest to baza do ciast zwijanych.