jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Masa makowa z mielonego maku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zawsze przygotowuję masę makową sama, w tym roku przygotowałam z mielonego maku. Nie musiałam moczyć maku i mielić, było po prostu wygodniej i szybko.

Masa makowa z mielonego maku Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Masa makowa z mielonego maku

masa makowa z suchego mielonego maku:

  • mak mielony 400 g
  • cukier kryształ 1/ 2 szklanki
  • miód 8 łyżek
  • rodzynki 1 garść
  • orzechy włoskie
  • białka 2 szt.
  • masło 2 łyżki
  • mleko 1 szklanka
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Masa makowa z mielonego maku
Mleko zagotować z masłem i cukrem, zalać odważoną ilość maku mielonego w garnku z grubym dnem. Mieszać cały czas postawić na małym ogniu do momentu aż mak wpije mleko.

Zdjąć z ognia i dołożyć miód w ilości według uznania, sparzone wcześniej we wrzątku i osączone rodzynki. Wlać olejek migdałowy i na końcu ubitą pianę z białek.

Lekko wymieszać i nakładać rozłożone, rozwałkowane ciasto.

Zwijać strucle makowe. Jest to baza do ciast zwijanych. 
Masa makowa z mielonego maku
Zagotować mleko z masłem i wsypać cukier, gotować chwilę aż się cukier rozpuści
Masa makowa z mielonego maku
Wsypać mak mielony suchy i mieszając gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia mleka
Masa makowa z mielonego maku
orzechy włoskie obrać i pokroić drobno, podprażyc na suchej patelni
Masa makowa z mielonego maku
dodać do maku rodzynki, orzechy i miód ,wymieszać
Masa makowa z mielonego maku
Wlać oliejek migdałowy
Masa makowa z mielonego maku
Dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać i masa gotowa

Tagi:

mak masa