Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Szybki makowiec z masy makowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 270
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto, które piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale często również w ciągu roku. Dlaczego? Ponieważ uwielbiam wilgotny makowiec.

Szybki makowiec z masy makowej

Składniki:

Szybki makowiec z masy makowej

Tortownica o średnicy 26 cm lub forma 21 x 25 cm, ciasto:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła/margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli

Lukier mleczny

  • 150 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Szybki makowiec z masy makowej

Ciasto:

Szybki makowiec z masy makowej
Masa powinna być dobrze wymieszana i puszysta.

Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pian, a żółtka z cukrem i masłem zmiksować do białości.
Masę żółtkową połączyć z pozostałymi składnikami oraz na końcu z pianą z białek.
Ciasto przełożyć do blaszki wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Szybki makowiec z masy makowej
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Makowiec piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Lukier:

Szybki makowiec z masy makowej
Pamiętajcie, że ozdoby kładziemy na świeży lukier, aby dobrze się trzymały.

Mleko z masłem wymieszać i zagotować.

Całość przelać do miseczki i porządnie utrzeć z cukrem pudrem.

Ciasto po ostudzeniu polukrować oraz opcjonalnie ozdobić wedle uznania.