WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto kajmakowo - jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto kajmakowo - jabłkowe na krakersach, z masą kajmakową, masą jabłkową z prażonych jabłek i galaretki, z kremem budyniowym, czekoladą i orzechami.

Ciasto kajmakowo - jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kajmakowo - jabłkowe

 

  • ok. 2,5 paczki krakersów solonych (ok. 440 g łącznie)
  • 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
  • 3szkl. musu jabłkowego/prażonych jabłek (u mnie domowy)
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 1 duży budyń 64 g (taki na 3/4l mleka)
  • 3 łyżki cukru do budyniu
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej
  • 500 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • Polewa:
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Ciasto kajmakowo - jabłkowe

ETAP 1:

Blachę 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Rozsmarować połowę masy kajmakowej. Puszkę z kajmakiem najlepiej wcześniej umieścić na kilkanaście minut w gorącej wodzie, żeby się lepiej rozsmarowywała. Na masie kajmakowej ułożyć drugą warstwę krakersów.

Jabłka podgrzać w garnku. Gdy zaczną bulgotać wymieszać z suchą galaretką. Połowę jabłek wyłożyć na ciasto. Przykryć kolejną warstwą krakersów. Znów rozsmarować kajmak, krakersy i resztę jabłek. Na jabłkach znów ułożyć krakersy.

1,5szkl. mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, mąką i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Gotować do uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Rozsmarować na cieście. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę krakersów.

Śmietanę podgrzać. Wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać. Posmarować ciasto. Posypać kawałkami orzechów włoskich i ziarnem słonecznika uprażonymi na patelni. Schłodzić w lodówce.

Ciasto kajmakowo - jabłkowe
Wierzch ciasta polany czekoladą i posypany prażonymi orzechami i słonecznikiem
Ciasto kajmakowo - jabłkowe
Krem budyniowy w trakcie miksowania z masłem
Ciasto kajmakowo - jabłkowe
Warstwa jabłek z galaretką wyłożona na krakersy
Ciasto kajmakowo - jabłkowe
Pierwsza warstwa krakersów posmarowana masą kajmakową