Sposób przygotowania:
Ciasto świąteczneETAP 1:
Miękkie masło zmiksować z żółtkami na jasną puszystą masę. Dalej miksując wsypywać partiami cukier i dodawać miód. Zmiksować na jednolite ciasto. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Wmieszać do masy.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać łyżką do ciasta. Dodać odsączone z soku wydrylowane wiśnie, kawałki orzechów włoskich i pokrojone w kostkę obrane jabłka. Wymieszać. Przełożyć do blachy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do suchego patyczka w 180 stopniach. Wystudzić.
4 łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej mleczną czekoladę. Posmarować ciasto. 1 łyżkę śmietany podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Zrobić kratkę na cieście. Odstawić żeby polewa stężała.