WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Szarlotka ekspresowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka ekspresowa to szybka do zrobienia szarlotka w której nie trzeba chlodzić ani mrozic ciasta. Wystarczy lekko zagnieść i wysypać do blachy.

Szarlotka ekspresowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka ekspresowa

 

  • 2,5szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 2 słoiki prazonych jabłek po 900ml
  • 1 budyń śmietankowy
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka ekspresowa

ETAP 1:

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski. Dodać żółtka i masło zimne pokrojone na kawałki. Zagnieść coś na kształt kruszonki. Muszą powstać takie okruchy. Trochę więcej niż połowę tej kruszonki wysypać do blachy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia i wylepić dno.

Jabłka wymieszać z proszkiem budyniowym i cynamonem i wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać resztą ciasta. Piec godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.

Można schłodzić w lodówce.

Szarlotka ekspresowa
Szarlotka ekspresowa po wystudzeniu wyjęta z blachy