CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ciasto makowo-kokosowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Popularne ciasto na oleju z dodatkiem maku i kokosu. Dodatek truskawek zwiększa wilgotność ciasta i nadaje słodycz.

Ciasto makowo-kokosowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-kokosowe z truskawkami
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem i suchym makiem.

Całe jajka miksujemy z oboma cukrami, dolewamy mleko, wszystko wlewamy do mąki. 

Mieszamy i powoli dolewamy olej.

Tortownicę 21 cm smarujemy margaryną, posypujemy mąką.

Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzch rozkładamy opłukane i osuszone truskawki.

Pieczemy w 170-180 C kilkadziesiąt minut do zbrązowienia ciasta.

Ciepłe upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.