BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Książka Kucharska: 30 przepisów na ciasta z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj zrobiłam mojej rodzince sernik na zimno z truskawkami.Taki sernik w sezonie truskawek często gości na moim stole.

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

 

  • serki waniliowe Danio 5 szt,
  • cukier puder 2 - 3 łyżki,
  • galaretka cytrynowa 1 op,
  • żelatyna spożywcza 3 płaskie łyżeczki,

 

  • dodatkowo;
  • biszkopty okrągłe 1 op,
  • truskawki około 500 g,
  • galaretka truskawkowa albo inna czerwona 1 op,

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami
Truskawki opłukać, odszypułkować, duże przekroić na połówki. 

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do wystudzenia.

Tortownice o średnicy 20 cm. lekko wysmarować masłem.

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty.

Następnie galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody razem z żelatyną.

Dobrze rozmieszać i zostawić lekkiego przestudzenia. 

Serki waniliowe włożyć do wyższego naczynia, dodać cukier puder wymieszać. 

Do masy serowej dodawać porcjami przestudzoną galaretkę i zmiksować do dokładnego połączenia składników.

Boki tortownicy obłożyć oczyszczonymi połówkami truskawek.

Na biszkopty wlać niewielką ilość masy, tak aby biszkopty były zakryte i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. 

Gdy masa zastygnie powoli dużą łyżką wlać pozostałą część masy serowej.

Masę wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.

Gdy ciasto nam już stężeje ułożyć na górze przygotowane truskawki i zalać ostudzoną, tężejącą galaretką. 

Wstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.

Wyjąc z tortownicy i przełożyć na paterę.