Sposób przygotowania:
Ciasto "Malinowa chmurka"
Dzień wcześniej przekładamy zamrożone maliny na durszlak i zostawiamy je do rozmrożenia.
Spód: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy wałkiem na bardzo drobno. Następnie wlewamy do woreczka przestudzone masło i razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki. Rozprowadzamy równą warstwę i dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej galaretki dodajemy rozmrożone maliny i delikatnie mieszamy. Wstawiamy galaretkę do lodówki. Tężejącą galaretkę wraz z malinami przekładamy na herbatnikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałowe a potem je studzimy.
Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy porcjami mascarpone (po 1 łyżce) cały czas mieszając. Masę śmietanową przekładamy na stężałe galaretki i wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Spód: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy wałkiem na bardzo drobno. Następnie wlewamy do woreczka przestudzone masło i razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki. Rozprowadzamy równą warstwę i dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej galaretki dodajemy rozmrożone maliny i delikatnie mieszamy. Wstawiamy galaretkę do lodówki. Tężejącą galaretkę wraz z malinami przekładamy na herbatnikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałowe a potem je studzimy.
Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy porcjami mascarpone (po 1 łyżce) cały czas mieszając. Masę śmietanową przekładamy na stężałe galaretki i wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.