slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Ciasto "Malinowa chmurka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Przepis zobaczyłam w internecie i postanowiłam zrobić to ciasto. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmodyfikowała. Polecam bo jest przepyszne.

Ciasto "Malinowa chmurka"

Składniki:

Ciasto "Malinowa chmurka"

 

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 3 galaretki malinowe w proszku
  • 500 g mrożonych malin
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 100 g płatków migdałowych
  • blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto "Malinowa chmurka"
Dzień wcześniej przekładamy zamrożone maliny na durszlak i zostawiamy je do rozmrożenia.

Spód: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy wałkiem na bardzo drobno. Następnie wlewamy do woreczka przestudzone masło i razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki. Rozprowadzamy równą warstwę i dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej galaretki dodajemy rozmrożone maliny i delikatnie mieszamy. Wstawiamy galaretkę do lodówki. Tężejącą galaretkę wraz z malinami przekładamy na herbatnikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałowe a potem je studzimy.

Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy porcjami mascarpone (po 1 łyżce) cały czas mieszając. Masę śmietanową przekładamy na stężałe galaretki i wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.