Sposób przygotowania:
Ciasto Malinowa Chmurka
1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Obydwie części wykleić do dwóch blaszek o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą wysmarować dżemem malinowym. 2. Beza: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie. Pianę podzielić na dwie części i wyłożyć je na ciasto wysmarowane dżemem. Pianę z białek posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170st.C około 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić. 3. Mus: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, następnie ostudzić. Dodać puree z malin i wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia. 4. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wlewać stopniowo do śmietany, zmiksować. 5. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć ½ bitej śmietany, schłodzić, aż śmietana stężeję. Następnie wyłożyć na nią mus i ponownie schłodzić w lodówce. Na malinowym musie wysmarować resztę bitej śmietany i przykryć drugim blatem ciasta. Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!