iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Malinowa chmurka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na ciasto pochodzi z kalendarza, a ciasto czy nawet nazwałabym to deserem wychodzi przepyszne.

Malinowa chmurka

Składniki:

Malinowa chmurka

ciasto:

masa śmietankowa:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Malinowa chmurka
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dosypywać cukier, następnie do sztywnej bezy z białek dodawać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach miksera. Maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej małymi porcjami i cały czas mieszając na małych obrotach. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut.

Galaretki rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Na upieczonym i wystudzonym cieście wysypać równo malinki i zalać je gęstniejącą galaretka malinową, odstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki.

Żelatynę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać ja do ubitej na sztywno śmietany z dodatkiem cukru pudru, przygotowana śmietanę wyłożyć na zastygnięta galaretkę i po wierzchu posypać wiórkami z białej czekolady, ponownie odstawić do zastygnięcia.