Sposób przygotowania:
Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe1.
Do miski włożyć pokrojone jabłka w dużą kostkę i zasypać je cukrami.
2.
Na wierzch wsypać suszone wiśnie oraz pistacje.
3.
Następnie wsypać mąkę tortową, nie mieszać.
4.
Dosypać proszek do pieczenia oraz ciemne kakao.
5.
Jajka roztrzepać w filiżance i wlać do miski.
6.
Na końcu wlać olej z pestek winogron i odstawić na 30 minut.
7.
Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu pokroić gruszkę w dużą kostkę.
8.
Małą blaszkę ( 24 cm x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, a potem przełożyć ciasto. Na wierzch położyć kostki gruszki.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut.
10.
Wystudzić na kratce. Smacznego !