Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre i w dodatku mało pracochłonne ciasto z dodatkiem bakalii oraz owoców. Polecam je do kawki lub herbatki.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

Składniki:

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

 

  • 5 sztuka jabłek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 jajka wiejskie
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 100 g wiśni suszonych
  • 50 g pistacji

Dodatkowo:

  • 1 gruszka świeża

Sposób przygotowania:

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

1.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe
Włożenie do miski pokrojonych jabłek i zasypanie cukrami

Do miski włożyć pokrojone jabłka w dużą kostkę i zasypać je cukrami.

2.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe
Wsypanie do miski suszonych wiśni i pistacji

Na wierzch wsypać suszone wiśnie oraz pistacje.

3.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe
Wsypanie do miski mąki tortowej, nie mieszanie

Następnie wsypać mąkę tortową, nie mieszać.

4.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe
Dosypanie proszku do pieczenia oraz ciemnego kakao

Dosypać proszek do pieczenia oraz ciemne kakao.

5.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe
Roztrzepanie jajek w filiżance i wlanie do miski

Jajka roztrzepać w filiżance i wlać do miski.

6.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

Na końcu wlać olej z pestek winogron i odstawić na 30 minut.

7.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu pokroić gruszkę w dużą kostkę.

8.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

Małą blaszkę ( 24 cm x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, a potem przełożyć ciasto. Na wierzch położyć kostki gruszki.

9.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut.

10.

Leniwe ciasto jabłkowo - gruszkowe

Wystudzić na kratce. Smacznego !