Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie wlewamy olej i jeszcze chwilkę ucieramy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą , cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika. Następnie wsypujemy do utartych jajek na puszysta masę jajek, mieszamy dokładnie.
3. Na koniec do ciasta dodajemy startą marchewkę i rodzynki, mieszamy.
4. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Upieczone ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą , cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika. Następnie wsypujemy do utartych jajek na puszysta masę jajek, mieszamy dokładnie.
3. Na koniec do ciasta dodajemy startą marchewkę i rodzynki, mieszamy.
4. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Upieczone ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.