peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszyste i pulchne ciasto marchewkowa, zdrowsza wersja słodkiego podwieczorku - łatwe i szybkie w wykonaniu. Musisz tego spróbować!

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • Składniki na blachę 25 x 35

 

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru brązowego
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki oleju z avocado
  • 2 łyżeczko sody spożywczej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki drobno startej marchwi (ok. 5 dorodnych marchewek)

 

  • Na polewę:
  • 1/4 kostki masła
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • opcjonalnie cukier jeśli chcecie aby polewa była słodka

 

  • płatki migdałowe do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Ciasto: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy. Cały czas miksując dosypujemy przesianą mąkę, i oba oleje (można użyć jeden rodzaj oleju, ja zużyłam posiadane resztki :-) ). Powinniśmy uzyskać ciasto o dość zwartej konsystencji. Dorzucamy startą marchew, cynamon o sodę - mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto wylewany do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Polewa: Do niedużego rondelka wlewamy wodę i wkładamy masło, rozpuszczamy na niedużym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy kakao i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polewamy równomiernie wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.