akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto marchewkowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wilgotne, mocno korzenne, z nutą orzechów ciasto marchewkowe udekorowane słodkim kremem i orzechami włoskimi. Proste i szybkie do zrobienia. Serdecznie polecam!

Ciasto marchewkowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z kremem

 

  • Ciasto:
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • ½ szkl. cukru
  • 16g. cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • ¾ szkl. marchewki startej
  • garść posiekanych rodzynków
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • Krem:
  • 100g. serka philadelphia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z kremem
1. Jajka ubić z cukrami do puszystości, wlewać strumyczkiem olej, cały czas miksując. Dodać wymieszane i przesiane suche składniki (oprócz marchewki i orzechów), zmiksować. Wsypać orzechy i marchewkę, wymieszać szpatułką. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180st.C około 40 minut. Po tym czasie pozostawić ciasto do całkowitego ostudzenia w uchylonym piekarniku. 2. Krem: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ostudzone ciasto udekorować kremem i orzechami. Smacznego! 
Ciasto marchewkowe z kremem
Przyrządzanie ciasta marchewkowego z kremem.
Ciasto marchewkowe z kremem
Wyłożone do tortownicy ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe z kremem
Nakładanie kremu na ostudzone ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe z kremem
Udekorowane orzechami ciasto marchewkowe z kremem.