miniaeryk

miniaeryk

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto maślane na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

idealne ciasto na upały:)

Ciasto maślane na zimno

Składniki:

Ciasto maślane na zimno

 

  • 1 litr mleka
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • aromat waniliowy
  • galaretka truskawkowa na wierzch
  • paczka biszkoptów na dno tortownicy

Sposób przygotowania:

Ciasto maślane na zimno
Mleko zagotować.Jajaka roztrzepać ze śmietaną,wlać na wrzące mleko i poczekać aż się zetnie twaróg.Odcedzić,wystudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodawać stopniowo twaróg oraz aromat waniliowy.Totrownicę wyłożyć biszkoptami,zalać masą,schłodzić w lodówce.Wierzch zalać tężęjącą galaretką.Ponownie schłodzić w lodówce.