Sposób przygotowania:
Cytrynowe ciasto piaskowe z truskawkamiETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
ETAP 2:
W misce utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierać.
ETAP 3:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek do pieczenia i startą skórkę z 1 całej cytryny. Wsypać całość do masy maślano-jajecznej i zmiksować dokładnie.
ETAP 4:
Masę przełożyć do dwóch keksówek (9 x 18 cm) wyścielonych papierem. Wyrównać. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Ułożyć na cieście i lekko wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.